Kilo Sorunlarında; Etkili ve Kalıcı Çözüm

Kilo sorunlarında iyileşmek, sağlıklı incelmek ve ince kalmak, etkili, kalıcı ve gerçek çözüm için öncelikli hedef; bozulmuş beslenmeyi normal, sağlıklı sürecine yeniden kavuşturmak. Açlık, tokluk sinyallerini yeniden hissedebilmek ve doyum sağlamayı keyifli bir şenlik olarak yaşamak..

Tedavinin ilk ve olmazsa olmazı, anahtarı .. Olan bitenler üzerinde farkındalık kazanmak.. Çoğu zaman ‘’farkındalık..’’ denildiği anda, bir öfke, bir uzaklaşma ‘Off, yine teorik bilgi.. Zaman kaybı.. Benim kaybedecek zamanım yok. Hemen zayıflamak istiyorum. Verin ne gerekliyse. Spor, diyet, ilaç her neyse.. Hemen başlamalıyım’’ cümleleriyle başlayan gerginlik dolu söylemler ortaya çıkar. Ancak bilinmeli ki ‘’hiçbir mucizevi diyet, yiyecek, spor, enerji kısıtlamaları’’ başarılı olamıyor.

Kilo almalar, vermeler devam ediyor. Önerilen tüm mucizevi çözümler , sürekli kilo alma korkularını artırmak, hayatı yorucu, bıkkınlık veren bir sürece dönüştürmekten başka bir işe yaramıyor. Çabalar, irade gücü boşa çekilen kürekte kullanılmış oluyor ve hep aynı yerde dönüp durduğunu görmek sonunda umutsuzluk ve öfkeye, hayatı büyük risklere atmaya sebep olan mucize çözümlerin peşine düşmeye, giderek artan girdapta kaybolmaya götürüyor.

Bu yüzden tekrar ediyorum ki ana hedef; beslenme davranışını yeniden normal ve fizyolojik sürecine getirmek. Her insanda (bilinen organik bir neden olmadığı sürece)doğal olarak var olan sağlıklı beslenme ve dengeleme yeteneğini sağlam adımlarla yeniden harekete geçirmek.. Unutulmuş sağlıklı beslenme işlevini alışkanlıklar ve kaygılardan özgürleştirmek. Beslenmeyi saplantıların ortaya konulduğu alan olmaktan kurtarmak.

Alışkanlıklar ve diğer duygusal ihtiyaçlara yönelmek yüzünden acıkma ve doyma sinyallerini alamamak ve kullanamamak kadar, hayatın merkezine kilo alma korkusu ve kaygısının yerleşmesiyle diyetten diyete, spordan spora koşturmak, sağlıklı beslenme hastalığına tutulmak, organik, bitkisel mucizevi yiyeceklere kulak kesilmek de kilo sorunlarının sebeplerindendir, saplantıdır. Doymadan kalktığınız, aç kaldığınızda bir yandan aklınız sevdiğiniz yiyeceklerde, yememek için planlar geliştirmek, mücadele etmekle, düşünceler zihninizi kemirir durur.

Diyet için sevmediğiniz yiyeceklere katlanmak, organik, bitkisel diye sunulan belirli besin gruplarına mecbur kalmak, sevdiğiniz yiyeceklere özlemi bastırmak yüzünden gözünüz doymaz. Sonra bedeniniz isyan eder ve planladığınız diyeti, sporu yapamadığınız için suçluluk duyar, kendinize, bedeninize kızarsınız. Yada bir süre tüm iradenizi ortaya koyar, mucizevi diyetleri, sporları eksiksiz yapar, kilolar verir, sonra bir sebeple yapmadığınızda aynı yere tekrar gelirsiniz. Böylece , bütün enerjiniz kullanılmakta ve gücünüz azalmakta kısır döngü devam etmektedir. Öğrenilmiş çaresizliğin pençesinde bir kurban haline gelmişsinizdir.

Yaşamı yaşanabilir hale getirmek, genetik yapınızla belirlenen sağlıklı doğal ağırlığınızla yaşamak için açlık, tokluk sinyallerini almaya karar verdiğinizde.. Sinyalleri tekrar öğrenmek için çaba göstermekle.. Doymayı öğrenmekle, yemenin getirdiği huzurlu doyum ve rahatlamayla tanışacaksınız. Acıkma doyma sinyallerini yeterince uygun kullandığınızda ara sıra acıkmadan da yiyebilirsiniz. Ve yine sağlıklı kiloda kalmaya devam edebilirsiniz.

Önemli olan sinyalleri çoğu zaman doğru almanız ve kullanmanız. Bu yeterlidir. Vücudunuza bir miktar fazla gelen besini vücudun atması için yeterince fırsat vermiş oldunuz. Sinyalleri çoğu zaman almıyor ve kullanamıyorsanız vücudunuza ihtiyacı olan sindirme fırsatını vermemiş olursunuz. Kilo alarak, bedeninize yüklenen ağırlıklar tarafından davranışınızı değiştirmek için uyarılmışsınız demektir. Mükemmel yada sürekli sinyallere doğru yanıt vermek de imkansızdır. Ne saplantılı bir biçimde her zaman mükemmel ayar, ne de salıvermek..

Başlangıçta dikkatli bir çabayla beklenmedik saatlerde gelebilen sinyali duymak ve ona uymak için çalışmaya başlayın. Yavaş yiyerek sinyalleri izleyin.. Hedeflediğiniz farkındalık ve ayar mekanizması çalışmaya başladığında doğal ağırlığınızın üzerindeyseniz kalıcı zayıflamaya başlayacaksınız. Doğal kilonuzdaysanız kilonuzu korumaya devam edeceksiniz.

Beslenme davranışlarını günlük hayatınıza yerleştirmeye başladığınızda ;

Artık acıkma saatlerini, ritminizi tahmin edebiliyor, hissedebiliyor ve düzenleyebiliyorsunuz..

Açken yemeye başladığınızda nefis lezzetin tadına varabiliyor, keyfini huzurla yaşıyor, doyma sinyalini aldığınızda lezzetin giderek azaldığını farkedebiliyor, rahatsızlığı hissedebiliyor, frene basabiliyorsunuz.

Önce yiyeceğinizin hijyenine, uygun şartlarda korunmuş ve sunulmuş olmasına dikkat edin.

Suyu bol için.

Kültürünüzün ve merakınızın desteğiyle sevdiğiniz yiyeceklerden oluşan menünüzde çeşidiniz bol olsun..

Renkli, çekici, sevinçlerin de dertlerin de paylaşıldığı sohbetlerle dolu masanızda..

Sağlığınız ve mutluluğunuz için..

Afiyetle yiyin..

(Şeker hastalığı, hipotiroidi, metabolik hastalıklar, hormonlarla ilgili çeşitli hastalıklar ve steroid vb verilmesi zorunluluğu olan hastalıklarda gerekli tedavi düzenlenmeden tek başına açlık tokluk sinyallerini farketmek, sağlıklı beslenme davranışı yerleştirmek zor ve yetersizdir. Böyle organik rahatsızlık durumlarında tedavinizin devamıyla birlikte çalışın)