Boşanmaya Karar Veren Ebeveynlerin Çocuklara Yaklaşımı Nas

Boşanma ebeveynler için kaçınılmaz bir gereksinim haline geldiğinde, en kıymetli varlıklarımız olan çocuklar birinci önceliğinizdir. Çocukların bu sürece uyum sağlamaları ve bu durumu en az zararla atlatabilmeleri anne-babanın bilinçli adımlarıyla mümkündür.

Ebeveyn sorumluluğu, ayrı yaşama ve boşanmanın ne anlama geldiğini öncelikle sizin anlamanızı ve ailenize özgü koşullar içinde çocuklarınızın yaşlarına uygun şekilde anlamalarını sağlamayı gerektirir.Boşanmanın çocuklar için psikolojik sorun yaratma olasılığı yüksektir.

Unutmayınız ki kötü bir evlilik, çocuklar açısından her zaman barışçıl ve insancıl bir boşanmadan daha zor ve inciticidir. Evliliğiniz ne kadar kötü olursa olsun, boşanmanızın da kötü olmasını gerektirmez.

Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın ruhlarında derin yaralar açmadan bu süreci atlatmalarını sağlamak için yapılması gerekenleri şöyle özetleyebiliriz;

  1. Çocuklarınızı her zaman sevileceklerine ve bakılacaklarına inandırın ve bu yönde davranın. Siz onların ömür boyu anne ve babasısınız. Çocuğun ebeveyn sevgisi konusundaki hayal kırıklığı en travmatik konudur. Çocuklarınızın sizin için yeri doldurulamaz ve en değerli varlıklar olduğunu hissettirin.
  2. Boşanma anne-baba olarak size ait bir olgudur. Çocuğunuzun bu konuda hiçbir vebal ve sorumluluğu yoktur. Asla çocuğunuza evliliğinizi sona erdiren nedenlerden biri gibi davranmayın, çocuklarınıza bu sorumluluğu vermeyin. Boşanmanın onların hatası olmadığını belirtin.
  3. Boşanma kararı verdiyseniz durumunuzdan suçluluk duymayın, elinizden gelenin en iyisini yapın ve buna inanın. Suçluluk içinde davranırsanız, çocuklar durumu bir trajedi gibi algılar ve ona göre tutum alır.
  4. Çocuklar için kavga etmeyin. Onları aranızda seçim yapmaya zorlamayın.
  5. Çocuklarınızın önünde birbirinize aşağılayıcı sözler söylemeyin. Bu durum çocuklar için çok inciticidir. Sorunlarınızı aranızda tutun.
  6. Çocuklarınızı her ikinizi de sevmeye ve değer vermeye özendirin. Onlara karşı tarafı sevince size ihanet ediyormuş hissi verdirmeyin.
  7. Çocuğunuza siz ayrıldıktan sonra iki evi olacağını söyleyin. Gereğinde hem annesinde, hem de babasında kalabileceğini bilsin. Asla ziyaretçi muamelesi yapmayın.
  8. Çocuğunuza karşı dürüst olun. Yaşına uygun, kısa ve öz, somut açıklamalarla durum hakkında bilgilendirin.
  9. Çocuğunuzu asla terk etmekle tehdit etmeyin.
  10. Çocuklarınızın duygularını ifade etmesini engellemeyin, onları duygularını anlatmaları konusunda yüreklendirin ve onları anladığınızı gösterin.
  11. Suçluluk duyarak iyi ebeveyn rolü oynamaya kalkmayın. Özellikle vesayeti almamış ebeveynin aşırı ilgi ve bol maddi imkân sağlama, sürekli hediye alma ve sınır koymama yaklaşımı çocuk gelişimi açısından sağlıklı değildir.
  12. Ebeveyn olarak ne kadar sıkıntıda ve çöküntüde olursanız olun, sırtınızı çocuğa yaslamaya çalışmayın. Kimin kime destek olması gerektiğini bilin ve unutmayın.
  13. Her fırsatta sevginizi çocuğa gösterin. Sık sık sarın, öpün, okşayın. Birlikte hoşça ve bolca zaman geçirin. Kendinizden fedakârlık edip ona özellikle zaman ayırın. Çocuğa kendini özel olduğunu hissettirin.
  14. Kendinize ve çocuğunuza güvenin, bu güveni ona da hissettirin.
  15. Ayrılsanız bile geçinebilmeyi bilin, bunun için çaba gösterin.
  16. Gereğinde profesyonel yardım ve psikolojik destek almaktan çekinmeyin.

Boşanma yukarıdaki ilkeler gözetilerek, ebeveynlerin kendileri ve çocukları için doğabilecek psikolojik, sosyal ve ekonomik sonuçlara dikkat ederek, huzur, anlayış ve makul ölçüler çerçevesinde gerçekleştirilir, anne-baba-çocuk ilişkisi devam ettirilirse bu süreç en az zararla atlatılabilir.Çocuğun boşanmadan en az hasarı alması sağlanır.Boşanma ve çocuk ilişkisi gözardı edilecek basit bir konu değildir.

Yapılan araştırmalar sağlıklı bir boşanma süreci yaşanırsa, çocukların ortalama 1 yılda sosyal, akademik ve duygusal travmayı atlatabildiklerini göstermektedir.

Biz de boşanma sürecinizde profesyonel destek gerektiğinde, boşanmanın çocuğa etkisini minimuma indirmek için Antalya Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi olarak psikiyatrist, psikolog ve aile danışmanı kadromuzla,boşanma sorunlarınızda yanınızdayız.