İlgisiz çocuk sendromu olarak da isimlendirilen “bakıcı kadın sendromu” nda, psikiyatride otizm olarak belirttiğimiz kliniğe benzer bir davranış bozukluğu görülür.
Burada temel sebep, çocuk gelişiminin en hızlı olduğu ilk 4 yaşta, çocuk ile sosyal çevre arasında sözel ve duygusal iletişim eksikliğidir. Yeterli bilgi birikimine sahip olmayan ve çocuk bakıcılığını sadece iş olsun diye yapan, çocuğa gereken ilgiyi, sıcaklığı, duyguyu aktaramayan bakıcıların yanında büyüyen çocuklarda görülür ve çalışan annelerin en büyük zorluklarından biridir.
Bu çocuklar konuşmayı sevmezler, karşısındaki ile göz göze gelmekten kaçınırlar, hırçın ve içe dönüktürler. Bu durum sadece bakıcılarla görülmez. Çocuğu annesi büyütse bile, duygusal ve sözel iletişimde bir eksiklik varsa aynı durum kaçınılmazdır.
Psikiyatri kliniklerinde bu çocuklar televizyon, bilgisayar müptelası olarak karşımıza çıkar. Bunun nedenlerinde ayak altında dolaşmasın, yaramazlık yapmasın diye televizyon ve bilgisayar ile baş başa bırakma yatar. Ebeveynlerin de akşam evde televizyon, bilgisayar ve sosyal medya iletişimine geçerek çocuğun eline bir tablet PC vermeleri ya da bir çizgi film açarak sessizce izlemeye yönlendirmeleri aynı sonuçları doğuracaktır.
Bütün zamanlarını televizyon, bilgisayar başında geçiren çocukta konuşma gecikir, dil gelişimi geriliği ortaya çıkar. Sözel iletişimde zorlanan çocuk göz iletişimini keser, göz teması kurulmadığında duygusal gelişme bozulur ve çocuk içine kapanır.
Psikiyatrist olarak şunları önerebiliriz.
Psikiyatri Antalya
Psikiyatri Uzmanı Filiz Uluhan
Sarvon® Web Tasarım