Stres, hayatınızın her alanında ortaya çıkabilen olaylara vücudun biyolojik, fiziksel ve bilişsel belirtilerle tepki vermesidir. Aynı zamanda yaşamınızın bir parçasıdır. Hayatınızın yoğun temposu, iş yaşamınızdaki zorluklar, aile sorumluluklarınız, finansal sebepler ve kişilerarası ilişkiler zaman zaman strese yol açabilen faktörlerdir.
Stres, günlük hayatta karşılaşılan pek çok koşula bağlı olarak vücudun içsel ve dışsal uyaranlara verdiği doğal tepkidir. Aynı zamanda yaşamın bir parçasıdır. Aile stresi teorisi ise 1949 yılında sosyolog Reuben Hill tarafından geliştirilmiştir.
Günümüzde ziegarnik etkisi farklı sektörlerde oldukça yaygın bir şekilde kullanılan popüler bir psikolojik kavramdır. Tamamlanmamış ya da yarım kalmış işlerin, görevlerin veya yaşananların, tamamlanmış olanlara göre daha kolay hatırlanmasına psikolojide “ziegarnik etkisi” denir.
Duygu odaklı terapi, duygu merkezli humanist yaklaşım kuramından yola çıkan, duygunun farkına varılmasını, duygunun kabulü, ifadesi, düzenlenmesi ve dönüştürülmesini terapötik süreçte işleyen bir psikoterapi yöntemidir.
Karşısındaki kişinin duygularını anlama, karşısındaki kişinin duygu ve düşüncelerini anlama, karşısındaki kişinin hissettiklerini hissetme şeklinde tanımlanabilen empati, insanları anlama becerilerinin en başında gelir.
Klinik problemleri ailenin etkileşim biçimi üzerinden ele alan aile terapisi, hem bir kuram hem de bir tedavi yöntemi olarak psikiyatri/psikoterapi dünyasında yerini almıştır.
Sarvon® Web Tasarım