Algılanan stres ya da tehdit faktörlerine tepki olarak ortaya çıkan hafif, orta ya da şiddetli düzeyde hissedilen endişe, korku ya da sıkıntı duygusu “kaygı, anksiyete” olarak tanımlanır.
Stockholm sendromu; baskı altında kalan, rehin alınan, cinsel tacize uğrayan ve şiddete maruz kalan kişilerde gözlemlenen, kendisine psikolojik baskı ve şiddet uygulayan kişi ile duygusal bağ kurulması sonucu oluşan psikolojik esarettir. Kurtarılma umudunu yitiren kişilerin, zorbalık yapan kişiye muhtaç olduğunu düşünmesidir.
Bipolar bozukluk, iki uçlu duygu durum bozukluğu, manik depresif hastalık ve bipolar affektif bozukluk gibi isimlerle adlandırılan önemli bir psikiyatrik bozukluktur. Genetik, biyolojik, çevresel faktörler ve tetikleyici unsurlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Beynin düşünce, duygu ve davranışlarını kontrol eden merkezleri etkilemektedir.
Bu yazımızda travma sonrası stres bozukluğu nedir, belirtileri nelerdir, tedavide ne yapılır sorularına yanıt vereceğiz.
Hayatımız boyunca evlilik, eğitim, çocuk sahibi olmak gibi kontrol edebildiğimiz olayların yanı sıra kontrol edemediğimiz olaylar da meydana gelmektedir. Bu kontrol edilemeyen olayların başında kayıplar gelir. Her türlü kayıp ve yitim duygusunun yaşandığı sürece “yas” denir.
Günlük yaşantınızda hayatınızdaki insanları zaman zaman mutlu etmek, memnun etmek isteyebilirsiniz. Başkalarını anlamak ve onlara yardım etmek insana kendini iyi hissettiren bir davranıştır. Fakat, bu davranışın dozunu kaçırdığınız noktada insanları memnun etme çabası olan “people pleasing” kavramı ortaya çıkıyor.
Sarvon® Web Tasarım