Arkadaş edinememe, ihtiyaçlarını ve isteklerini ifade edememe, hareketsizlik, yalnız oyunları tercih etme, grup oyunlarında kaçınma gibi davranışlar gözlenir.
Genel olarak ders başarısında düşüklük görülebildiği gibi dersleri iyi olup da bu tarz davranışları benimseyen çocuklar da vardır. Güvensizlik ve iletişim eksikliği göze çarpar. Bu durum ile ilgili bir çok neden sayabiliriz bunlardan başlıcaları:
Yapılabilecek ilk ve öncelikli adım çocuğumuzu destekleyip, cesaretlendirerek grup içi faaliyetlerde kendisini gösterebilmesini ve ifade edebilmesini sağlamaktır. Biz çocuklara atılganlık eğitimi vererek aileyi de yeni duruma hazırlayarak bu sorunla mücadele etmeye çalışıyoruz.
Utangaç bir çocuk yabancı ortamlarda veya başkaları ile ilişki kurarken endişe, kaygı, gerginlik ve rahatsızlık içindedir. Günlük yaşantıyı etkilemeyen, çocuğun aktivitelerini kısıtlamayan bir utangaçlık normal sayılır. Ebeveynlerinden yeterli destek alan çocuklar utangaçlık sorununu kolaylıkla yenebilirler.
Utangaçlık sosyal fobi haline gelirse tedavi gerekir. Sosyal fobisi olan çocuklar diğer insanlar ve arkadaşları tarafından alay edileceğine veya olumsuz değerlendirileceklerine dair şiddetli korku ve kaygı yaşarlar. Başarısız oldukları taktirde reddedilmek en büyük çekinceleridir. Korktuğu durumla karşı karşıya geldiklerinde terleme, kalp atışlarında hızlanma, titreme, sık tuvalete gitme gibi fiziksel belirtiler görülebilir.
Genetik yatkınlığın, kişilik özelliklerinin, ebeveynlerden öğrenilmiş davranışların, aile ilişkilerindeki huzursuzluk ve tutarsızlıkların, çocuğa yönelik sert eleştirilerin (ebeveynler, öğretmenler, kardeşler, yakın akrabalar tarafından), ailenin sosyal etkileşim eksikliği ve izole yaşamının, çocuk üzerinde çok fazla beklenti yaratılmasının içe kapanma, utangaçlık ve sosyal fobideki etkileri gözden kaçırılmamalıdır.
İçe dönük ve utangaç bir çocuğunuz varsa;
Sarvon® Web Tasarım