Vaginismus

Ülkemizde kadınlarda en sık görülen cinsel sorundur. Batı ülkelerine göre yurdumuzda çok daha sıklıkla rastlanmaktadır. Cinsel birleşme sırasında, vaginanın dış üçte birindeki perineal kasların istem dışı sürekli ya da tekrarlayıcı tarzda kasılmasıyla cinsel birleşmenin gerçekleşememesi ya da ağrılı ve sıkıntılı gerçekleşmesi vaginismus olarak adlandırılır.

Vaginal kasılmaya tüm vücutta kasılmalar, bacakların kapanması,korku, kaçınma tepkisi ve cinsel birleşmenin olamayacağı inancı eşlik eder.

Genellikle ilk cinsel birleşme deneyimiyle ortaya çıkmakla beraber, genital muayene, kürtaj, zor doğumlar sırasında da gelişebildiği bilinmektedir.

Vaginismus sorunu yaşayan çiftlerin bunun sadece kendi başlarına gelen bir sorun gibi algılamayıp, bunu yaşayan bir çok çift olduğunu bilmeleri ve bu sorunun tanınan ve kolay düzelebilen bir problem olduğunu öğrenmeleri tedavide en önemli ve ilk adımdır.

Vaginismus ana tedavi cinsel terapilerdir. Herhangi bir ilaç ya da cerrahi tedavi mümkün değildir. Cinsel terapi ile ortalama 1-4 ayda 6-10 seansta çok yüksek bir tedavi yüzdesine ulaşılabilmektedir. Sonuçta vaginismus en kolay teşhis ve tedavi edilebilen cinsel işlev bozukluğudur.

Çiftlerin birlikte katıldığı davranışçı-bilişsel terapiler ile çok olumlu sonuçlar alınmaktadır. Dirençli vakalarda psikodinamik yaklaşımlar ve terapiye ilave antidepresan ve anksiyolitik ilaçlar kullanılabilir. Grup terapileri de çoğu zaman uygulanabilmektedir.